Jež Izdavaštvo

+381 64 2380 381     

Akcija!

Moja Engleska

990.00 RSD (Sa PDV-om)

Autor: Igor Todorović Zgro
Format: 15×22 cm
Težina: 0,5 kg
Broj strana: 284
Povez: mek
Pismo: latinica
Godina izdanja: 2021
ISBN: 978-86-81972-03-8

Pročitajte odlomak
Cenovnik isporuke

Dostupnost: 85 na zalihama

Kategorija:

Koliko sam para potrošio na odlaske u Englesku mogao sam kupiti pristojnu gajbu u Novom Sadu. Petnaest viza zalepljeno mi je u pet različitih pasoša, trideset puta sam leteo na Ostrvo i to isključivo zbog fudbala i muzike. Bio sam na više od sedamdeset utakmica – od Premijer lige i FA kupa, preko finala Liga kupa do Konferencije i Senior Sari kupa. Pre prvog odlaska, triput sam bio odbijen. Od osnovne škole kada sam se zaljubio u engleski fudbal i muziku, maštao sam o Londonu. Kada su nam ukinute sankcije, bio sam u prvoj turi koja je predala zahtev za vizu. Nisam imao sređen status, bio sam student, nezaposleni vojni obveznik. Odbili su me glatko. Naredna dva puta odbijen sam isključivo zbog te prve odbijenice…

***

SENTIMENTALNA POVEST ENGLESKOG FUDBALA

 

Zgroa poznajem sigurno dve i po decenije i zajednički imenitelj svih naših samizdat, uradi-sam, izdavačko, muzičko, koncertnih itd. akcija je da su u svojoj vrednosnoj osnovi, na ovaj ili onaj način, imale dodirnih tačaka sa Britanijom (dobro, i sa Partizanom, ali to se podrazumeva).  Jednostavno, sve ono što nas je celog života zanimalo i privlačilo je (bilo) tamo.

Zgro možda nije profesionalni novinar (???) ili pisac, ali je sastavio jedan divan, gotovo lirski off road vodič kroz ključne fudbalske, muzičke i subkulturne rubrike u kolevci Fudbala i Panka.  Ovo je priča lično doživljena i temeljno proživljena, od Morkomba i Blekpula, do Brajtona (i do Istborna, takođe!).

Ovo je istovremeno i lična (i)storija i generacijska stvar – za grupu momaka koji su se u drugoj polovini devedesetih slučajno sreli i prepoznali na južnoj strani Stadiona JNA, vođeni željom da sve ono što su čuli, videli i konzumirali tamo, prenesu i podele ovde.  Dribling Krisa Vodla i glas Terija Hola su nam značili više i naše su živote opisivali neuporedivo bolje od lažljivih političara i Dnevnika 2.

Neke davno zaboravljene epizode, likovi i anegdote su u ovoj knjizi ovekovečeni, zahvaljujući našem pedantnom, neumornom, trezvenom hroničaru… i njegovim legendarnim sveskama.

Mlađoj generaciji čitalaca ova knjiga će preneti ukus slobode iz pabova, koncertnih sala i sa tribina, kao i najdublju veru da je drugačiji (i bolji!) Fudbal moguć.  Fudbal koji ima centralno mesto u zajednici, Fudbal koji pokreću neograničena vernost i solidarnost, Fudbal za tebe i mene. I Union Jack na bloku za likovno, iako nervira učiteljicu.  „So fucking what?!“

Dušan Mihajilović

Težina 0.5 kg

Možda će vam se svideti …

0
    0
    Vaša Korpa
    Vaša korpa je praznaPovratak u prodavnicu